Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  нарече сътрудничеството  между 193-те

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  нарече сътрудничеството  между 193-те
Коментари Харесай

`Гутериш предупреди за `историческо“ напрежение между великите сили

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш  назова сътрудничеството  сред 193-те държави-членки на Организация на обединените нации „ туптящо сърце “ и „ водещата визия “ на организацията, само че насочи съществено предупреждение  към  Съвета за сигурност.

Гутериш акцентира, че напрежението сред огромните сили е на „ исторически връх “, както и рисковете от спор, който може да се случи „ посредством акцидент или неправилна оценка “, сочейки на първо място войната в Украйна.

От основаването на Организация на обединените нации през 1945 година след разрухата на Втората международна война до този миг в международен мащаб напрежението сред страните в никакъв случай не е достигало толкоз висок връх, както е сега означи генералният секретар. Той, както и представителите на западните страни, не пропуснаха да насочат упреци към първия посланик на Русия Сергей Лавров по време на съветското председателстване на Организация на обединените нации, че Москва нарушава Хартата на Организация на обединените нации с офанзивите си в Украйна и окупирането на част от нейната територия.

В отговор Сергей Лавров отбрани наричаната от Москва „ специфична военна интервенция “ и упрекна Украйна, че предизвиква „ нацистки практики, не разрешава съветския език и просвета, а НАТО възнамерява да се разшири в Украйна “. Той сподели, че Западът приказва за „ учреден на правила ред “, на който никой не е виждал разпоредбите и упрекна Съединени американски щати и техните съдружници в несъобразяване  с Организация на обединените нации и международната дипломация, които са основани, с цел да предотвратят Трета международна война.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР